tiistai 8. maaliskuuta 2016

Kireän kielijänteen leikkaus

Vauva hötkyilee rinnalla, ei saa imuotetta, vauvalla menee hermo rinnalla, äidin nännit kipeytyvät todella kovasti.. Olet ottanut kaiken selvää imetystekniikoista, epätoivoisena hommaat jo rintakumin, vauvan voimistuessa imeminen alkaa sujua paremmin, tiheän imun aikana hermo menee vauvalta ja tod.näk. myös äidiltä, koska imuote taas häviää. Taapero ei opi imepään pilliä, korvaa l-kirjaimella j-kirjaimen, r-kirjain aivan hukassa (tosin yleistä vielä alle 2-vuotiaalla), kieli ei tule kunnolla suusta ulos ja kielen kärki on sydämen muotoinen. Silti näihin ongelmiin ei kukaan puuttunut, enkä itsekkään osannut enempää epäillä, kun neuvolan lääkäri sanoi kaiken olevan kunnossa. No, mutta jatkossa osaan taas kerran luottaa itseeni enemmän. Nimittäin nuo kaikki ongelmat johtuivat Murusen kireästä kielijänteestä. Joka todettiin korvalääkärillä sattumalta. Hän ihmetteli, miten ihmeessä Murunen on syönyt rintaa sen 1,5 vuotta. Sisupussi tissitakiainen hän oli. Sillä kielijänne vaati kunnon nukutusleikkauksen tikkeineen päivineen, että olihan se aika kireä.

Leikkaus oli eilen aamulla kello 10. Operaatiota ennen ei saanut syödä neljään tuntiin. Murunen kun tuppaa herätä aamuisin siinä kuuden pintaan, niin hän ei siis olisi saanut syödä mitään. Olisi varmaan ollut aika heikko olo olla hereillä aamu kuudesta puoleen päivään syömättä ja juomatta. Taktisesti laitoimme Murusen edellisiltana nukkumaan ajoissa, jotta hän heräisi tyyliin viideltä syömään aamupuuroa. Mutta mitä tekee Murunen, kun kerrankin SAISI herätä aikaisin!? No nukkuu vielä puoli kuudeltakin, ei auttanut kun herätellä. Se oli muuten Murusen elämän ensimmäinen kerta, kun hänet herätetään yöunilta. Nyt ymmärrän miksi vanhemmat valittavat päiväkotiaamuja, kun lapsi pitää herättää. Meillä tuota ongelmaa kun tämän aamuvirkun kanssa ei ole ollut. Aamu saatiin kulumaan Kaupungin sankareiden avuin.

Itse operaatio eteni nopeasti. Pääsimme miltei ajallaan sisään. Olin maalannut kauhukuvat nukutuksesta kuulemieni perusteella. Eli nukahtaminen olisi lapsen tempperamentista kiinni. No meidän kohdalla nukahtaminen ja tempperamentti eivät kohdanneet. Vaan Murunen humahti nukutukseen helpolla, huulilta kuului vain sana ”äiti”, tietysti tunne ole outo, josko äiti olisi ottanut tokkuraisen olon pois. Mutta ei. Murunen jäi Nunnunsa (uniriepu-tiikeri) kanssa leikkuupöydälle ja me mieheni kanssa menimme aulaan odottamaan. Odotin, että kohta alkaa kuulua raivoa ja huutoa, kun Murunen herää. Hoitajan pyytäessä meitä Murusen luo, sängyllä makasi rauhallisen tokkurainen poika, joka virkosi todella hyvin. Heti oli kotiin lähtemässä. Malttoi kuitenkin syödä kaurajäätelöt ja juoda mustaherukkamehut, ja sitten pääsimme kotiin. Leikkaus kaikkine päivineen meni paremmin kuin ikinä olisi voinut kuvitella. 

Operaatiopäivä piti ottaa vähän rauhallisemmin ja syödä kylmää. Suussa oli kolme itsestään sulavaa tikkiä, joita meidän ehkä vähän aistiyliherkkä poikamme luuli karvoiksi aina silloin tällöin. Vilkkaan vilpertin saimme pysymään aloillaan aina hetken istuttamalla muovailemaan tai katsomaan Muumeja ja Kaupungin sankareita. Illalla oli jo pakko pistäytyä pihallakin, ihan rauhakseltaan. ;)

Positiivinen kokemus jäi leikkauksesta Terveystalolla. Olen tyytyväinen, että operaatio tehtiin, ennnen kuin puheenkehitys olisi kärsinyt. Mutta siihen en ole tyytyväinen, että operaatio tehtiin vasta nyt, koska imemisongelmilta oltaisiin vältytty, jos toimenpide olisi tehty aiemmin. Joissan synnytyssairaaloissahan kielijänne katkaistaan jo heti laitoksella, mutta niin ei ollut ainakaan meidän kohdalla Koksissa.


Vinkkinä tästä voin sanoa, että tsekatkaa tai tsekkauttakaa lapsenne kielijänne jos joitakin edellä mainittuja ongelmia ilmenee. 
Itsetehdyt mustaherukkamehujäät maistui ja sotki :D

0 kommenttia:

Lähetä kommentti